فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 70 (بهار 1400)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 70 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصغر مسلمی بیرامی، مهدی یوسفی نژاد عطاری* صفحات 5-13

    مدیریت و برنامه ریزی زنجیره تامین خون باتوجه به وجود عدم قطعیت در عرضه و تقاضای آن، دارای پیچیدگی هایی است که عدم قطعیت در عرضه، نشات گرفته از رفتار غیرقابل پیش بینی و نامنظم انسان ها در اهدای خون، به عنوان تنها منبع تامین و همچنین تقاضای اغلب تصادفی می باشد. به علاوه، فسادپذیر و کوتاه بودن عمر خون و فرآورده های آن، از جمله مواردی هستند که باید به آن ها نیز توجه داشت. تامین خون سالم و کافی، نقش اساسی در سیستم های سلامت ایفا می کند. بنابراین، پیش بینی تقاضا جهت جلوگیری از کمبود موجودی و به خطر افتادن سلامت بیماران و از طرف دیگر افزایش موجودی و در نتیجه افزایش ضایعات و هزینه های دولت ها، توجه محققان را به خود جلب کرده است. بر همین اساس هدف این تحقیق پیش بینی تقاضای فرآورده های بانک خون با استفاده از شبکه های عصبی می باشد. شبکه های عصبی این قابلیت را دارند که با تنظیم مناسب برخی پارامترها، از روندهای گذشته پیش بینی مناسبی در جهت آینده داشته باشند. در این تحقیق به منظور جمع آوری داده ها از آمار و بانک های اطلاعاتی و شبکه های کامپیوتری، شبکه انتقال خون استان زنجان بهره گرفته شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از امکانات و توابع موجود نرم افزار MATLAB، استفاده گردیده است. یافته های پژوهش بر اساس تقاضاهای قبلی فرآورده های خونی نشان می دهد که بهترین مدل شبکه عصبی به منظور پیش بینی تقاضا، دارای دو تاخیر و پنج نورون در لایه پنهان می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد که مقدار خطا در هر سه فرآورده خونی نزدیک به هم بوده ولی دارای مقادیر متفاوت می باشند.

    کلیدواژگان: فرآورده های خونی، شبکه عصبی، تقاضا در زنجیره تامین
  • حسین غفاری توران* صفحات 14-36

    پاسخگویی به نیازمندی های سازمان و تامین به موقع این نیازمندی ها، به میزان مناسب، با قیمت و کیفیت مناسب، در زمان و مکان مناسب، از تامین کنندگان مناسب، جز با ایجاد یکپارچگی میان بخش های مختلف سازمان ازجمله تامین کنندگان، مصرف کنندگان، مراکز ذخیره سازی و توزیع، حمل ونقل و سایر بخش های ارایه دهنده خدمات لجستیکی در سازمان، محقق نخواهد شد. با توجه به اهمیت یکپارچگی در سازمان لجستیک، در این تحقیق مفهوم جامعی از یکپارچگی در لجستیک تبیین گردیده و تلاش شده است با بررسی تحقیقات در حوزه یکپارچگی لجستیک و زنجیره تامین، چارچوب مفهومی جامع برای یکپارچه سازی سازمان لجستیک ارایه گردد. برای این منظور در این پژوهش ابتدا مفهوم یکپارچگی و تعاریف آن در حوزه های مختلف و به طور خاص در زنجیره تامین و لجستیک موردبررسی قرار گرفته است. سپس مطالعات انجام شده از منظر ابعاد یکپارچگی، مدل یکپارچگی، سنجش یکپارچگی و داشتن مطالعه موردی، بررسی و تحلیل شده است. در ادامه بر اساس مطالعات انجام شده، اجزاء مدل یکپارچگی لجستیک در دو بخش ابعاد یکپارچگی و مولفه های یکپارچگی مورد تایید خبرگان لجستیکی قرار گرفته و در انتها چارچوب مدل مفهومی یکپارچگی لجستیک ارایه شده است.

    کلیدواژگان: یکپارچگی لجستیک، یکپارچگی زنجیره تامین، چارچوب مدل مفهومی، یکپارچگی با تامین کنندگان، یکپارچگی با مصرف کنندگان
  • سعید دهقان خاوری*، سعیده درخش صفحات 37-54
    مدیریت زنجیره تامین، که از دو دهه گذشته تاکنون در صنایع تولیدی، نقش کلیدی در ارتقاء صنعت ایفاء می کند، می تواند به عنوان ابزاری برای یکپارچه سازی ماهیت صنعت هتلداری به عنوان یکی از مهم ترین حلقه های توسعه ی گردشگری به کار رود. اهمیت شناسایی الگوهای موجود در مدیریت زنجیره تامین در این بخش و استفاده از این الگوها با توجه به خلاء موجود در این زمینه، دو چندان می گردد بویژه آنکهشرکت های فعال در صنعت هتلداری بیش از یک محصول یا خدمت را ارایه می دهند که هر یک مشتریان مختلفی را هدف قرار داده اند. از این رو توجه کافی به ایجاد ساختار و تحلیل مدیریت زنجیره تامین در این صنعت باعث سودآوری بیشتر و حفظ مزیت رقابتی صنعت گردشگری و به ویژه هتلداری می شود. بنابراین هدف از این تحقیق،  احصاء و تببین روابط علی عوامل و ویژگی های موثر در مدیریت زنجیره تامین هتلداری می باشد که با استفاده از رویکردی کیفی-کمی در قالب 8 بعد و 55 عامل و روش نگاشت شناخت فازی انجام شده است. بدین منظور با انجام مطالعات اسنادی و مصاحبه با خبرگان صنعت هتلداری و گردشگری 24 عامل انتخاب و سپس ارتباط و اهمیت هریک در برآورده ساختن هدف در قالب دو سناریو تبیین گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که سه معیار کیفیت ارایه خدمات، تبلیغات و کیفیت سطح خدمات تامین کنندگان در پیاده سازی مدیریت زنجیره تامین در صنعت هتلداری از سایر معیارها از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد. علاوه بر سه معیار مذکور که دارای بیشترین میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری در مدیریت زنجیره تامین می باشند، معیارهای وفاداری و حفظ مشتری، مدیریت ریسک درآمدی، نرخ بازگشت سرمایه و رشد سهم داخلی و خارجی بازار در اولویت بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، صنعت هتلداری، بخش گردشگری، نگاشت شناختی فازی
  • مرتضی شفیعی*، هیلدا صالح، مهدی قادری صفحات 55-70
    امروزه ارزیابی عملکرد به منظور استفاده از ترکیب مناسب از کلیه ی منابع زنجیره به بهترین نحو برای ارایه محصولات و خدمات امری ضروری است. یکی از روش های سنجش کارایی زنجیره تامین استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها می باشد. از آن جایی که، مدل های تحلیل پوششی داده ها از ورودی ها و خروجی های زمان حال و گذشته برای ارزیابی کارایی زنجیره تامین استفاده می کنند، لذا، نتایج حاصل از ارزیابی ها برای ارایه الگو و تعیین استراتژی مناسب نمی باشند، بدین منظور در این مقاله با استفاده از شبیه سازی پویایی های سیستم، داده های واحد های تحت ارزیابی را پیش بینی می کنیم و سپس با استفاده از مدل پیشنهادی تحلیل پوششی داده ها، به ارایه الگوی مناسب برای تدوین استراتژی های بهبود عملکرد می پردازیم. در انتها مدل طراحی شده را در صنایع شیر استان فارس پیاده سازی شده است و استراتژی های مناسب برای ارتقای کارایی این صنعت تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، الگویابی، تحلیل پوششی داده ها، شبیه سازی پویایی های سیستم
  • هادی رحمتی، سعید رمضانی* صفحات 71-90

    امروزه نقش استراتژیک و مهم انباردرهزینه های زنجیره تامین و به عنوان یکی از مزیت های رقابتی در زنجیره تامین شناخته شده است. برای رسیدن به عملکرد مطلوب در سیستم مدیریت موجودی و انبارداری باید ابزارهای برای ارزیابی انبار جهت تشخیص نقاط قوت و ضعف انبار وجود داشته باشد که موجب کمک به مدیران برای تصمیم گیری بهتر جهت بهبود عملکرد انبارمی شود. ازاین رو در این مقاله ابتدا ابعاد و شاخص های چارچوب پیشنهادی از طریق مطالعه مدل های ارزیابی عملکرد و ادبیات پیشین و جلسات خبرگی به دست آمده که شامل 9 بعد و هر یک از ابعاد دارای 10 شاخص و هریک از شاخص ها به چهار سطح،0 (سطح صفر)،1 (سطح آگاهی)، 2 (سطح تعریف)، 3 (سطح مدیریت و اجرا)، 4 (سطح تعالی) تقسیم می شوند. سپس از طریق پرسش نامه روایی و پایایی چارچوب پیشنهادی به دست آمده و بعد از حذف شاخص های که نمرات لازم را کسب نکرده اند چارچوب نهایی به دست آمده و در ادامه به ارزیابی انبار قطعات خودرویی توسط چارچوب پیشنهادی پرداخته می شود سپس با توجه نمرات کسب شده توسط انبار و تعیین وضعیت انبار و راهکارهای موجود برای بهبود آن اولویت بندی راهکار های موجود با توجه به شاخص های اثر بخشی و سادگی انجام شده ودر نهایت به ارایه نقشه راه برای بهبود سطح عملکرد انبار پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: انبار قطعات یدکی، ارزیابی عملکرد، مدل ارزیابی سیستم مدیریت موجودی و انبار، نقشه راه (MRO-iREAM)
  • رضا رضانژاد*، حسینعلی حسن پور، سید محمدرضا طاهری، فرامرز میکائیلی صفحات 91-104

    یکی از مشخصه های مهم مواد غذایی منجمد، کیفیت آنها هنگام تحویل به مشتریان نهایی می باشد، که این کیفیت به عوامل متعددی نظیر مدت زمان حمل مواد غذایی از تامین کننده تا مصرف کننده، دما و رطوبت مطلوب و بهینه یخچال وسیله نقلیه، تعداد دفعات باز و بسته نمودن درب یخچال، دمای اولیه عمق محصول منجمد موقع بارگیری، سرعت تخلیه مواد غذایی در هنگام تحویل به سردخانه و... بستگی دارد. یکی از مشکلات موجود در سیستم حمل مواد غذایی منجمد در یکی از سازمان های نظامی کشور تعدد دفعات باز و بسته نمودن درب یخچال حین تحویل بار در چند مکان مختلف و همچنین مناسب نبودن سکوی تخلیه سردخانه ها می باشد، از این رو در این مقاله به رصد انواع ماشین های یخچالدار حمل مواد غذایی منجمد و نحوه احداث سکوهای تخلیه سردخانه ها در جهان پرداخته می شود و پیشنهادهایی اجرایی برای بهبود کیفیت اقلام غذایی منجمد و حل مشکل مذکور ارایه می شود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین سرد، مواد غذایی، ماشین های یخچالدار، منجمد، کیفیت
|
  • AliAsghar Moslemi Birami, Mahdi Yousefi Nejad Attari * Pages 5-13

    The supply and demand management and planning of the blood supply chain have complexities considering the uncertainty in demand and supply. The supply uncertainty often results from the random demand as well as unpredictable and irregular behavior of the people involved in blood donation as the only source of blood supply.  In addition, the perishability and short lifespan of blood and blood products are the problems that should be considered.  Adequate and healthy blood supply plays an essential role in health systems.  Therefore, the prediction of demand to prevent endangering the patients’ health due to the inventory shortages on one hand, and increasing inventory which increases wastages and government expenses on the other hand, have attracted the attention of researchers.  Accordingly, the aim of the present study is to predict the demand for blood bank products using neural networks.  Neural networks have the ability to properly predict the future based on certain trends of the past by adjusting some parameters.  To collect the necessary data for this research, the statistics, databases and computer networks of the blood transfusion network of Zanjan province have been selected. For data analysis, the existing facilities and functions of the MATLAB software have been used. Based on previous demands of blood products, the research findings demonstrate that the best neural network model to predict demand has two delays and five neurons in the hidden layer.  The results also show that the error values in all three blood products are close to each other but have different values.

    Keywords: Blood products, neural network, Demand in the supply chain
  • H.Ghaffari Toran* Pages 14-36

    Timely responsiveness to the requirements of the organisation and an orderly supply in right quantities, with the right price and quality, from the right supplier, at the right time and place can never be achieved except through integration within every level of the organisation, namely suppliers, storage and distribution units, transportation and other logistics service sections. Bearing in mind the significance of integration in logistics organisations and bodies, this research defines a comprehensive concept on integration in logistics, investigates existing literature on the subject and further attempts to present a throughout conceptual framework and definition on supply chain and logistics integration. In this regard, the present study initially investigates the definitive concepts in an array of domains and in particular, supply chain and logistics, and goes on to analyse past studies in terms of dimensions of integration, integration model, integration evaluation and case studies. Based upon the existing body of literature the present research then analyses the components of the logistics integration model in two domains of dimension and elements of integration and ultimately presents a conceptual model framework for logistics integration.

    Keywords: Logistics integration, Supply Chain Integration, Conceptual model framework, Suppliers integration, Customers integration
  • Saeed Dehghan Khavari *, Saeedeh Derakhsh Pages 37-54
    Timely responsiveness to the requirements of the organisation and an orderly supply in right quantities, with the right price and quality, from the right supplier, at the right time and place can never be achieved except through integration within every level of the organisation, namely suppliers, storage and distribution units, transportation and other logistics service sections. Bearing in mind the significance of integration in logistics organisations and bodies, this research defines a comprehensive concept on integration in logistics, investigates existing literature on the subject and further attempts to present a throughout conceptual framework and definition on supply chain and logistics integration. In this regard, the present study initially investigates the definitive concepts in an array of domains and in particular, supply chain and logistics, and goes on to analyse past studies in terms of dimensions of integration, integration model, integration evaluation and case studies. Based upon the existing body of literature the present research then analyses the components of the logistics integration model in two domains of dimension and elements of integration and ultimately presents a conceptual model framework for logistics integration.
    Keywords: Logistics integration, Supply Chain Integration, Conceptual model framework, Suppliers integration, Customers integration
  • Morteza Shafiee *, Hilda Saleh, Mahdi Ghaderi Pages 55-70
    Nowadays performance evaluation is necessary for selecting a proper combination of all the supply chain resources in the best possible way, to provide products and services in the market. One approach for measuring the supply chain efficiency is the data envelopment analysis (DEA), which involves the use of past and present inputs and outputs to evaluate the supply chain performance. Therefore, the outcome of the DEA evaluation is not suitable for providing a benchmark for the future. Hence, managers are not able to improve the activities of their subset by using the results of DEA model directly. For this purpose, we forecasted the data of the units under evaluation using system dynamics simulation and then we presented a proper model to formulate strategies for improving performance using the proposed DEA model. Finally, we implemented the designed algorithm in the milk industry of Fars province (Iran), and proper strategies for improving the efficiency of this industry were developed.
    Keywords: Supply Chain Management, Benchmarking, Data Envelopment Analysis, System dynamics simulation supply chain
  • Hadi Rahmati, Saeed Ramezani * Pages 71-90

    Today, the strategic and important role of warehousing in reducing the supply chain costs is recognized,  and distinguished as one of the competitive advantages in the supply chain. Managers have to make better decisions to improve performance. There are various models for performance appraisal and the lack of a framework for evaluating the stock of spare parts is felt. Therefore, in this article, first the dimensions and indicators of a framework are determined by a thorough study of performance appraisal models, related literature and expert sessions, resulting in 9 dimensions with 10 indicators for each dimension. Then the framework is designed through a validity and reliability questionnaire, and after removing the indicators that do not obtain the required scores, the final framework is obtained and used to evaluate the car parts warehouse. Then according to the status of the warehouse and the scores it has obtained, existing solutions for improvement are brought forth. These solutions are then ranked considering the effectiveness and simplicity criteria and a roadmap is presented to improve the level of warehouse performance.

    Keywords: Spare parts warehouse, performance evaluation, Inventory, warehouse management system evaluation model, Roadmap (MRO-iREAM)
  • Reza Rezanezhad *, HosseinAli Hassan Pour, Seyyed Mohammadreza Taheri, Faramarz Mikaili Pages 91-104

    One of the important features of frozen food when delivered to end customers is the quality, which depends on several factors such as the time it takes to transport the food from suppliers to consumers, the optimal temperature and humidity of the vehicle refrigerator, number of times the refrigerator door is opened and closed, the initial temperature of the frozen product depth during loading, the speed of unloading food when delivered to the refrigerator, etc. One of the problems in the frozen food transportation system in one of the country's military organizations is the number of times the refrigerator door is opened and closed while delivering cargo to different places, as well as the inadequacy of the refrigeration discharge platform. Hence, to tackle this issue the types of refrigerated food trucks worldwide are observed and the construction of freezing cold storage platforms in the world is discussed. Finally practical suggestions are made to solve this problem and improve the quality of frozen food items.

    Keywords: Cold supply chain, Food, refrigerated trucks, freeze, Quality